Hemşirelik eğitimi ve mesleğinin gelişiminde önemli adımlar atan profosyonel meslek kavramını hemşireliğe kazandırmak için çabalar gösteren , Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi kurucusu öncü bir lider olan Prof. Dr. Eren Kum 20 Mayıs 2015 tarihinde dünyaya gözlerini kapatmıştır. Mesleğimiz değerli isimlerden biri olan Prof. Dr. Eren Kum 1928 yılında Bursa’da dünyaya gelmiştir. Çok erken yaşta babasını kaybeden Kum, ablasının ameliyatı sırasında hemşirelik mesleğinden çok etkilenmiştir. Bunun üzerine lise eğitimini yarıda bırakıp, İstanbul Haseki de bulunan Kızılay Hemşirelik okuluna başlar. 1948’de mezun olan Kum Kızılay Derneğinin sağladığı burs ile İngiltere’ye RoyalInfirmary Hastanesi’ne gider. İngiltere’de bulunduğu zaman içerisinde dahiliye kliniğinde çalışma fırsatı bulur ve mesleki donanım kazanır. Türkiye’de lisans düzeyi hemşirelik çabaları 1940 yılından itibaren başlamıştır.1956 yılında 7 tane hemşirenin Amerika’ya gönderilmesiyle lisans girişimleri devam eder. Sayın Kum’da 7 kişinin arasında yer alır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Columbia’da tamamlar. 1959 yılında bilim uzmanlığı unvanı ile Türkiye’ye döner. Türkiye’de dahiliye hemşireliği, başhemşire ve sorumlu hemşire ve yönetici olarak birden fazla görevde bulunur. Aynı zamanda Kızılay Özel Hemşirelik Okulu’nda hijyen ve toplum sağlığı dersleri vererek eğitimci olarak ta çalışmıştır.1963 yılında Ankara Üniversitesi’nden, Pediatri Hemşireliği’nde Doktora derecesini almıştır.
1961 yılında fiilen Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulunu kurarlar. Eş zamanlı olarak müfredat geliştirme çabaları da vardır vedestek olması için Columbia Üniversitesi yöneticilerinden Dr. R. L. McManus iki kere Ankara’ya gelir. Başlarda Alice Baştuğ ve J. Blumberg tercüme ile derslere katkıda bulunmuşlardır. Nebahat Büyükoktay Kum, Şerife Sözeri, Öznur Sevgül, Leman Birol, Gönül Erek ve Gülten Uyer, Prof. Dr. Eren Kum ilk dönemde ders vererek yüksekokula katkıda bulunmuşlardır.
Yüksekokul’un açılmasından 2 yıl sonra müdürlük görevini almıştır ve 33 yıl boyunca devam ettirmiştir. Bunun yanı sıra Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu’nda 1968’de “hemşirelikte bilim uzmanlığı” ve 1972’de “hemşirelikte bilim doktora” programlarının açılmıştır ve Sayın Kum Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevinide aynı anda yürütmüştür.
1972 yılında doçent ünvanı, 1978 yılında profesör ünvanını alarak hemşirelik camiasının ilk profosörü olmuştur.
1948 yılından itibaren THD üyeliği bilinmektedir. 1982-1986 yılların arasında Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanlığını yapmıştır. Genel başkanlıktan önce 1960-1962 yıllarında THD Ankara 2. Başkanlığı, 1962-1966 yıllarında ise başkanlığı yürütmüştür.1972-1974 yılları arasında genel sekterelik görevinde bulunmuştur.Derneğin, Uluslararası örgütlerle işbirliği halinde çalışması ve tanınmasında önemli başarılar kaydetmiştir. Derneğin TÜBİTAK merkezine ulaşmasını sağlayarak hemşirelik biliminin görünürlüğünü artırmıştır. Derneğin nursingindexe girmesi için çabaları olmuştur.
1 Mart 1995 yılında emekli olmuştur.
Başarılı meslek hayatın olan Sayın Kum Dünya Sağlık Örgütü geçici danışmanlığı, yabancı kuruluşlarca yapılan araştırmalarda danışmanlık ve sorumluluk gibi görevleri de sığdırmıştır. Tüm bu başarılı çalışmaların taçlandırmasını 2005 yılında “Hacettepe Üniversitesi Bilimde Hizmet Ödülü” taktimi ile olmuştur.
Hemşirelik mesleğinin bu günlere gelmesinde katkısı çok büyüktür. Bu yazıda onun başarılı hayatından belli başlı noktalara değinmeye çalıştım. Tabi ki başarıları bu kadarla sınırlı değil. Yıllarca ismini unutmayıp, hep minnetle anacağımız PROF. DR. EREN KUM anısına …
KAYNAKLAR:
HEP-SEN YENİ NESİL SENDİKA