Devlet memurlarına yapılacak giyecek yardımının usul ve esasları Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliği ile düzenlenir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 211. maddesi kapsamında düzenlenen giyecek yardımı ile ilgili detaylara erişmek için tıklayınız.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü, 2025 yılında memurlara yapılacak aynî ve nakdî giyecek yardımlarının azami birim fiyatlarını belirleyen genelgeyi yayımladı. Bu genelge ile memurların giyecek yardımına ilişkin detaylar netleşti.
Giyecek Yardımı Hakkında
Bakanlık, 12.03.2025 tarihli genelge ile memurlara yapılacak 2025 yılı giyecek yardım tutarlarını belirledi. Genelge kapsamında sağlık personeli, diğer devlet memurları gibi giyecek yardımından yararlanma fırsatı buluyor. Yardımların bir kısmı ayni olarak sağlanırken, çoğunluğu nakdi ödeme şeklinde gerçekleştirilmektedir. Ancak, sözleşmeli statüde çalışan kamu personeli bu yardımdan maalesef faydalanamamaktadır.
Yardım Türleri ve Kesintiler
Resmi kıyafetler ve görev gereği giyilmesi zorunlu giyim eşyaları ayni olarak verilirken, diğer durumlar için nakdi ödeme yapılmaktadır. Nakdi giyecek yardımı ödemelerinde gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri uygulanmakta ve kalan tutar memurlara ödenmektedir. Giyim yardımı eşyaları, personelin kadro unvanı, sınıfı, sayısı ve hizmet yerlerine göre düzenlenmektedir.
Sağlık Personeli için Özel Düzenlemeler
Sağlık personeli için giyecek yardımı tutarları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen standart fiyatlar üzerinden hesaplanmaktadır. Kışlık eşyalar Eylül ve Ekim aylarında, yazlık eşyalar ise Nisan-Mayıs aylarında verilmektedir. Mevsimle ilgili olmayan giyecek eşyaları da Nisan-Mayıs aylarında temin edilmektedir. Ayrıca Acil Sağlık Hizmetleri ve Evde Sağlık Hizmetlerinde görevli sağlık personeline giyecek yardımı, nakdi değil, ayni olarak kıyafet şeklinde sağlanmaktadır.
Sağlık Çalışanlarına Verilen Yardım Gerçekçi Değil
Örneğin, sağlık çalışanlarına verilecek giyecek yardımı kapsamında belirlenen tutarlar, piyasa fiyatlarının çok gerisinde kalmaktadır. Bir sağlık çalışanına verilecek forma, ayakkabı ve diğer giysi yardımları için belirlenen tutarlar, kaliteli ve dayanıklı ürünler almaya yetmemektedir. Enflasyon nedeniyle sağlık çalışanlarının alım gücü her geçen gün düşerken, giyecek yardımı için belirlenen rakamlar büyük bir mağduriyet yaratmaktadır.
Adil Dağıtım Sağlanmamıştır
Bu düzenlemeler ile birlikte, memurlara yapılacak giyecek yardımı konusunda daha adil ve uygulama birliği sağlanması hedeflenmiş olsa da Bakanlıklar arası giyim kalemlerinin adil dağılmaması nedeniyle giyim yardımı ücretlerinde 50-100 kat fark oluşmaktadır.
Hakkımızı Savunmaya Devam Edeceğiz!
HEP-SEN olarak, sağlık çalışanlarının haklarını savunmaya devam ediyoruz. Giyecek yardımının piyasa koşullarına uygun hale getirilmesi ve sağlık çalışanlarının mağdur edilmemesi için gerekli girişimlerde bulunacağız. Yetkilileri, memurların ve sağlık çalışanlarının alım gücünü dikkate alan adil bir düzenleme yapmaya davet ediyoruz.
Yetkili sendikanın 15 yıldır bu konuyu göz ardı etmesine karşın, Sağlık Bakanlığı giyim yardımı konusundaki mağduriyetleri dile getirerek sağlık emekçilerinin hak ettikleri giyim yardımını almaları için mücadele etmektedir. "2024 yılı içinde “Hep-Sen AR-GE Giyim Desteği Projesi" kapsamında özel üretim forma dağıtımı gerçekleştirerek sahadaki emekçilere desteklerimizi sunmuştuk. Bakanlık önü giyim yardımı protestomuz için tıklayınız.