Acil servislerde 8 saatin üzerinde bekleyen hasta olup olmadığının bilinmek isteniyor.
Yoğun bakımlardaki hasta sirkülasyonunu görmek ve yatak doluluk oranını ölçmek istiyorlar.
Ameliyat için verilen randevuların gününde gerçekleşip gerçekleşmediğinin takibini yapıyorlar.
PDC de yer alan kadın doğum uzmanlarının ne kadar normal doğum ne kadar sezeryanla doğum yaptığının kaydını tutmak istiyorlar.
Radyoloji Servislerinde; BT randevu ve sonuç, MR sonuç, Usg, Usg Dopler, EEG, Endoskopi randevu verme süresinin 3 günden fazla olmaması isteniyor. MR randevu, EMG randevu, patoloji sonuç verme süresinin de 10 günden az olması isteniyor.
Sağlık turizmi yetki belgesine sahip hastanelerde üretilen toplam tahakkukun ne kadarının sağlık turizminden geldiğini ölçmek istiyorlar.
Tüm bu değerlerin kendi grubu içerisinde Türkiye ortalamasına eşit veya daha fazla olması isteniyor. Eğer bu ortalama tutturulamazsa ödül verilmiyor eğer ortalama üzerine çıkılırsa aşağıdaki puanlama skalasına göre %30a kadar teşvik artışı sağlanıyor.
Bu çıkan yeni kriterlerin neredeyse tamamı hekime bağlı işler. Eğer ki hekim çalışır ise dağıtılabilecek para artacak. Önceki yönetmeliklerde “Birim Performans Katsayısı”, “Hastane Kalite Katsayısı” gibi değerler 1 üzerinden değerlendiriliyordu. Burada kriterler sağlanmazsa ceza gibi bir işlem oluyor ve 0,97 – 0,98 veyahut 0,95 gibi katsayılar belirlenip dağıtım yapılıyordu. Yani %3-4-5 gibi kayıplar meydana geliyordu. Bu yeni kriterlerde ise cezadan ziyade şartlar yerine getirilirse ödüllendireceğim deniyor.
Kurum Hedef Katsayısı 1. Basamaklarda 0,5-1 arasında oranı ifade ediyordu vardı aynısını 2. Ve 3. Basamaklarada uyguluyorlar eski yönetmeliğe oranla örnek : 1.000,00 tl alıyorsa maksimum 1.300,00 tl ye kadar yükseltildi hedefler tutturulursa tabi.
Ek- 1 Sağlık Tesislerin Kendi aralarında 9 gruba ayrılmış durumda buda hastane yatak sayıları ve gelirler baz alınarak yapılmış.
Ek- 2 İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Tesisleri Kurum Hedef Göstergeleri ve Gösterge Puanı Hesaplama Yöntemi Burda hastanelerde yapılan tüm iş ve işlemler tek tek değerlendirilip MHRS bekleme süresinden yoğun bakım doluluk vb oranına kadar her şeyi baz alıp personeli performans yani özel bir işletme de ki sistem gibi çalıştırmayı hedeflemişler.
EK-3 SAĞLIK TESİSİ GRUPLARINA GÖRE PUANLAMA CETVELLERİ: tek tek yapılan tüm işlemler değerlendirilip ona göre puanlar verilecek; Hastane (Hasta ve Yakınları) Genel Memnuniyet Oranı en ilginç olan bu madde.
EK-4 SAĞLIK TESİSLERİ GRUPLARA GÖRE HEDEF DEĞER TABLOLARI: E.6.1 Sağlık Turizmi Tahakkukunun Toplam Tahakkuk İçerisindeki Payı (‰) burda da Sağlık turizminin artışını ve sut lardan gelecek olan gelirler hedeflenmiştir.
Kurum Hedefleri Gösterge Edinimi göstergesi için belirlenen hedefin karşılanamaması durumunda toplam sağlık tesisi puanından, ilgili dönem için 10 puan eksiltilir. Hedefler tutturulmasa ceza bile var. Hedefler Tutturulur ise Sağlık Turizminden ek 15 puan verileceğini belirtilmiştir.
g) Bir sağlık tesisinin puanlama cetveline göre alabileceği toplam puan 0 ile 100 arasındadır. 1 in altına düşmeyecek. 1-1,30 arasında değerlendirme sağlanacak.
Sağlık tesislerinin 1,0’in üzerinde bir kurum hedef katsayısı ile değerlendirilebilmesi için sağlık tesisinin sorumlu olduğu Ayaktan Sağlık Hizmetleri, Ameliyathane Hizmetleri, Görüntüleme Hizmetleri, Memnuniyet Göstergeleri bölümlerinin her birinden aldığı toplam puan, ilgili bölüm puanının en az %50’si olmalıdır.
KANAAT:
İlerleyen Dönemlerde oluşacak enflasyon farkları ve memur maşına yapılacak zamlar 209 ve 375 yani sabit ek ödeme ve taban ek ödemeleride etkileyeceğinden SGK SUT (Sağlık Uygulama Tebliği'nin kısaltılmışıdır. SUT kodları, Sağlık Uygulama Tebliği'yle birlikte yayınlanan ekli listelerde ürüne veya işleme göre tanımlanan kodlardır.) tutarları sabit kalacağından 1. Basamaklara yapılan Maaş Katsayısına bağlanan Teşvik ek ödeme durumu 2. Basamak ve 3. Basamak Sağlık tesislerindede aynı uygulamaya tabi tutulmasının gereği mevcuttur.