“Kamu dışı çalışan” olarak nitelendirilen aile sağlığı çalışanlarının kamu kurumlarında çalışan sağlık görevlileriyle eşit iş ve sorumlulukta görev yapmalarına rağmen pek çok haktan mahrum olmaları büyük mağduriyetler yaratıyor.
Konu hakkında ‘Kamu Dışı Aile Sağlığı Platformu’ taleplerini dile getirdi
Türkiye Covid-19 salgınına karşı önlemler almaya devam ediyor. Ülkemizde vaka sayısının hızlıca arttığı bu günlerde en ağır yükü sağlık çalışanları üstleniyor. İnsanların en güvende hissettikleri huzurlu ve rahat olabileceği yer kendi evleri ve ailelerinin yanıdır. Ancak ‘Kamu Dışı Aile Hekimliği Çalışanları’ yer değiştirme hakları olmadığı için aile bütünlüğü bozulmuş çalışanlardır. Eşi, çocuğu farklışehirlerde olan kamu dışı aile hekimliği çalışanı hastalandığında veya eşi çocuğu hastalandığında ne olacakendişesi ile psikolojik baskı altında çalışmaya devam etmektedirler.
Covid -19 hastalığının meslek hastalığı olmasını konusunda çalışmaların yapıldığı şu günlerde ‘Kamu Dışı Aile Hekimliği Çalışanları’herhangi bir hastalığa yakalanıp, uzun süren bir tedavi süreci olması durumunda ve 180 gün üzeri rapor alması durumunda sözleşmesi fesh oluyor. Sağlık çalışanı işsiz kalma korkusu yaşıyor. Bu korku ve endişeyle yine psikolojikbaskı altında çalışmaya devam ediyor. Ayrıca izinlerin kaldırıldığı, istifaların durdurulduğu bu dönemde kamu dışı aile hekimliği çalışanı askere gidecek olursa, sözleşmesi feshediliyor. Askerlik dönüşü işsiz kalmış oluyor.
Kamu Dışı Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanı (Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru ve Acil Tıp Teknisyenleri) maalesef iş güvencesi olmadan maliye bakanlığından maaşını alıp sağlık bakanlığı adına tek bir özlük hakkı olmadan ve maalesef Covit-19 ile en önde savaşan sağlık ordusudur!
Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ ) Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca' nın önerisini kabul ederek 2021 yılını tüm dünyada ‘Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı’ ilan etti. Sayın Fahrettin Koca ' nın sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarının yükseltilmesini amaçladıklarını vurguladığı bu dönemde kamu dışı aile hekimliği çalışanlarına da sahip çıkıp, mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir.
Hep-Sen Sendikası Genel Başkanı Yunus Şimşek: Sağlık Cephesi Güçlendirilmeli, Güvenceli Tek İstihdam Modeli Getirilmeli:
Ülkemizde ve dünyada insanlığın geleceğni savunan sağlık çalışanları can siper hane bir mücadele içerisindedir. Ülkemizde ilk vaka görülmesi ile başlayan süreç üzerinden yaklaşık dokuz ay geçti. Bu süreç içerisinde insanlığın geleceği adına, yaşatmak için yaşamını kaybeden sağlık çalışanı kahramanlarımız var. Yaşamı savunan ve sağlığımız adına sahada mücadele eden sağlık çalışanlarımızın özlük haklarında ki bölünmüş ve adeta sağlık çalışanının sağlığını bozan sorunlu ve eşitlik ilkesi ile bağdaşmayan istihdam modellerinden vazgeçilerek güvenceli ve tek istihdam modeli olan şartsız tek istihdam modeline geçilmesi tüm sağlık çalışanlarının talebidir. ‘Kamu dışı aile sağlığı çalışanları’ isminin dahi kamu alanında hizmet veren sağlık profesyonellerini rahatsız ettiği gibi başta iş güvencesi, tayin hakkı olmak üzere, doğum sonrası ücretsiz izne ayrılamadıklarını, askerlik sonrası geri dönüş haklarının bulunmadığını, kıdem, ihbar ve iş sonrası tazminat haklarının olmaması çok büyük mağduriyetlere neden olmaktadır. Çözüm ise sağlık profesyonellerinin iş güvencesinin tam tesisi ve adaletli tek model istihdam türüne ayrım yapılmaksızın hepsinin geçirilmesi sağlık ordumuzu güçlendirecektir.
Hep-Sen Genel Başkanı Yunus Şimşek
HEP-SEN YENİ NESİL SENDİKA