"> ">
DEVLET MEMURLARI (4/B) KANUNU DEĞİŞTİ
Devlet memurlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
DEĞİŞİKLİK YAPILAN MADDELER
1. DEVLET MEMURLARI KANUNU 4. MADDE B FIKRASI:
Sözleşmeli personelin görevden uzaklaştırılması ile disipline aykırı fiil ve hâllerin gerçekleşmesi durumunda bu personele verilmesi gereken disiplin cezaları, disiplin cezası vermeye yetkili merciler ve disiplin kurulları ile disipline dair diğer hususlar hakkında Devlet memurlarının tabi olduğu hükümler uygulanır. Ancak, kademe ilerlemesinin durdurulması ve üstü ceza verilmesini gerektiren fiil ve hâllerde disiplin kurulunun kararı alınarak sözleşmeli personelin görevine atamaya yetkili amirin onayı ile son verilir. Şeklinde ifade edilmiştir.
DMK YENİ KANUN TEKLİFİ SONRASI 4. MADDE B FIKRASI:
14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinin (B) fıkrasının dördüncü paragrafında yer alan "tespitinde" ibaresi "tespiti ile 64’üncü maddenin dördüncü fıkrası kapsamında" şeklinde değiştirilmiştir.
(DMK64.MADDE) Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Önceki kanun maddesinde 8 yıl içinde herhangi disiplin cezası almayan memurlara ilave bir kademe hakkından faydalanmasını sağlayan düzenleme sadece kadrolu memurlara özgü bir düzenlemeydi. Yapılan yeni kanun teklifi sonrası bu düzenlemeden sözleşmeli olarak 3+1 tabi ve 3 yılını doldurup sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler için de uygulanır şeklinde değiştirilmiştir.
2. DMK 77. MADDE:
Yabancı memleketlerin resmî kurumları veya uluslararası kuruluşlarda kurumlarının muvafakati ile görev alacak memurlara, ilgili Bakanın onayı ile (her üç yılda bir Bakan onayı yenilenmek kaydıyla) memuriyeti süresince yabancı memleketlerin resmî kurumlarında on yıla, uluslararası kuruluşlarda yirmibir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
DMK YENİ KANUN TEKLİFİ SONRASI 77. MADDE:
657 sayılı Kanunun 77 nci maddesinin birinci fıkrasına "veya uluslararası kuruluşlarda" ibaresi ile "yabancı memleketlerin resmi kurumlarında" ibaresinden sonra gelmek üzere "ya da Cumhurbaşkanınca belirlenen yurtdışındaki kuruluşlarda" ibareleri eklenmiş, ikinci fıkrasında yer alan "yabancı memleketlerde veya uluslararası kuruluşlarda görevde" ibaresi "birinci fıkra kapsamındaki görevlerde" şeklinde ve üçüncü fıkrasında yer alan "yabancı memleketlerde veya uluslararası kuruluşlarda" ibaresi "birinci fıkra kapsamındaki görevlerde" şeklinde değiştirilmiştir.
Yapılan yeni kanun düzenlemesiyle Düzenleme ile yabancı memleketlerin resmî kurumları veya uluslararası kuruluşlar yanında söz konusu nitelikte olabilecek ve Cumhurbaşkanınca belirlenecek uluslararası kuruluşlarda görev almak isteyen memurlara da aylıksız izin verilebilmesine olanak sağlamıştır.
Önceki kanun maddesinde memurların aylıksız izin hakkı ilgili bakanın onayı ve her 3 ayda bir tekrarı şeklinde belli sürelere tabi olarak düzenlenmişti. Yapılan yeni kanun teklifi sonrası memurların aylıksız izinleri ilgili bakanın onayı, 3 ayda bir bunu tekrar etmesi ve belli sürelere tabi olmadan Cumhurbaşkanınca belirlenen yurtdışı görevlerinde olacak kişilere doğrudan aylıksız izin verilir şeklinde değiştirilmiştir.
3. DMK 92. MADDE:
İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.
DMK YENİ KANUN TEKLİFİ SONRASI 92. MADDE:
657 sayılı Kanunun 92’nci maddesine şu fıkra eklenmiştir. "375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin mülga ek 18 inci, ek 35 inci ve ek 37 nci maddeleri kapsamında yer alan yönetici görevlerinden alınıp veya bu görevleri sona erip mezkur maddeler uyarımca ilgili kadrolara ataması yapılan ve bilahare bu kadrolardayken memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden tekrar memurluğa dönmek isteyenler, haklarında güvenlik soruşturması yapılması ve iki defadan fazla olmamak kaydıyla bu maddede yer alan diğer şartlar aranmaksızın ve başkaca bir işleme gerek kalmaksızın ayrıldıkları kadrolarına atanırlar. Bu fıkraya göre atananların kadroları başka bir işleme gerek kalmaksızın ihdas edilmiş ve kurumların kadro cetvellerinin ilgili bölümlerine eklenmiş sayılır. Bu şekilde ihdas edilen kadrolar, herhangi bir şekilde boşalması hâlinde başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır."
Önceki kanunda çekilmiş sayılanların tekrar memurluğa geri dönmek isteyenler ayrıldıkları sınıfta boş kadro olması ve bu kadro niteliğini taşımak koşulu ile ayrıldıkları tarihteki kıdem ve derecesinin aynı şekli ile tekrardan memuriyete dönebiliyorlardı. Yapılan yeni kanun teklifi sonrası iki defadan fazla olmamak şartı ile diğer koşullara bakılmadan ayrıldıkları kadroya tekrar ataması yapılır şeklinde değiştirilmiştir.
4. DMK 108. MADDE D FIKRASI:
Özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine aylıksız izin verilenler de dâhil olmak üzere burslu olarak ya da bütçe imkânlarıyla yetiştirilmek üzere yurtdışına gönderilen veya sürekli görevle yurtiçine ya da yurtdışına atanan veya en az altı ay süreyle yurtdışında geçici olarak görevlendirilen memurlar veya diğer personel kanunlarına tâbi olanlar ile yurtdışına kamu kurumlarınca gönderilmiş olan öğrencilerin memur olan eşleri ile 77 nci maddeye göre izin verilenlerin memur olan eşlerine görev veya öğrenim süresi içinde aylıksız izin verilebilir. Şeklinde ifade edilmiştir.,
DMK YENİ KANUN TEKLİFİ SONRASI 108. D FIKRASI:
657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinin (D) fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir. "Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenler ile kamu sermayeli kurum veya kuruluşların yurtdışı birimlerinde çalışanların ya da bu kurum ve kuruluşlarda çalışanlardan altı aydan fazla yurtdışında görevlendirilenlerin memur olan eşlerine 3 yılı aşmamak üzere bunların görev süresince aylıksız izin verilebilir."
Mezkur Kanunun 108 inci maddesine eklenen hüküm ile Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenler ile kamu sermayeli kurum veya kuruluşların yurtdışı birimlerinde çalışanların ya da bu kurum ve kuruluşlarda çalışanlardan yurtdışında görevlendirilenlerin memur olan eşlerine aylıksız izin verilmek suretiyle aile birliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.
5. 657 SAYILI KANUNA AŞAĞIDAKİ GEÇİCİ MADDE EKLENMİŞTİR.
"GEÇİCİ MADDE 52- Geçici 37’nci, geçici 41 inci ve geçici 48 inci madde çerçevesinde sözleşmeli personel pozisyonlarından memur kadrolarına atanmış olup bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla memur kadrolarında bulunanların söz konusu pozisyonlarda geçen hizmet süreleri, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, 64’ üncü maddenin dördüncü fıkrası kapsamında değerlendirilir."
DMK YENİ KANUN TEKLİFİ SONRASI
Madde ile bu Teklifle 657 sayılı Kanunun 4/B maddesinde yapılan ve sözleşmeli personel statüsünden memur kadrolarına atananlara herhangi bir disiplin cezası almamaları kaydıyla ilave kademe verilmesini sağlayan düzenlemenin, daha önce söz konusu statü geçişini maddede belirtilen kanunlar çerçevesinde yapanlara geçmişe dönük faydalandırılmaksızın uygulanması amaçlanmaktadır.
______
Sonuç olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemeler, sözleşmeli personelin disiplin cezalarından aylıksız izin haklarına kadar birçok konuda değişiklik içermektedir. 4/B statüsünde çalışanların memurluk haklarından faydalanması genişletilmiş, yurtdışında görev alan memurlara ve eşlerine daha esnek izin hakları tanınmıştır. Ayrıca, memurluktan ayrılıp tekrar dönmek isteyenlerin şartları kolaylaştırılmıştır. 64. madde kapsamındaki ilave kademe hakkı, 3+1 statüsündeki sözleşmeliler için de geçerli kılınmış, geçmişe yönelik uygulanması ise sınırlandırılmıştır.
Hep-Sen olarak, sağlık ve kamu çalışanlarının haklarının korunması ve iyileştirilmesi konusundaki mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Çalışanlarımızın emeğinin karşılığını alması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için her platformda sizlerin sesi olmaya devam edeceğiz.
#hepsen #devletmemuru #657 #kanun #kanundeğisikliği