Sağlık Camiası Ayrılmaz Bir Bütündür !

Sağlık Camiası Ayrılmaz Bir Bütündür !

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan; Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca ve bazı siyasiler ile 01/12/2021 tarihinde bir gazetecinin “düzenleme ile hekimlerin maaşlarına ve emekliliklerine nasıl bir yansıma olacak?”sorusuna vermiş olduğu cevapta “Hepsi geliyor. 5 bin, 2 bin 500 lira; bu tür zamlar geliyor. Bunların hepsi emekliliğe yansıyacak zaten" ibarelerine değindiği, akabinde sözü alan Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca’nın devamında “emekliliğe ayrıca da bir düzenleme; emeklilikle ilgili pratisyen hekimlere ek gösterge olarak 13 bindi, 33 bine; uzman hekimler, diş hekimler dahil olmak üzere 17 bindi, 40 bin ek göstergeye çıkmış oluyor. Bütün pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere, diş hekimleri dahil olmak üzere 5 bin lira. Düzenleme bugün Meclis'te bütün milletvekillerinin, siyasi parti gruplarının desteğini bekliyoruz. Artı sabitte genel bütçeye aktarılıyor" açıklamalarında bulunmuştur.

Akabinde ulusal yayın yapan kanalların tamamına hızla servis edilen ilgili düzenleme haberleri sonrasında sağlık camiası ve sendikamızın; düzenlemenin tek meslek grubuna yönelik yapılmasını eleştirdiği, Sağlık Bakanlığının profesyonel tüm meslek gruplarına ayrım yapılmaksızın iyileştirmelerde bulunması gerektiğini ivedilikle dile getirmiş, bu bağlamda yetkililer de eleştirilmiştir.

Profesyonel meslek gruplarından biri olan hekimlik meslek fertlerinin eleştiriye ve farklı yorumlara mahal bırakılacak şekilde, yetkililer tarafından toplum ve sağlık çalışanlarının gündemine itilmesi de sürece getirdiğimiz bariz tepkilerden yalnızca biridir.

Toplum ve çoğu sağlık çalışanları tarafından hekimlere yapıldığı yetkililerce açıkça ilan edilen 2500 ila 5000 TL arasındaki zam tutarının kimi hekimlerce maaşa yansıyacak olan reel hiçbir zammın olmadığı, ödeme kalemlerinin sadece yer değiştiği iddiası nedeniyle süreç devam ederken bir belirsizlikler silsilesi oluşmuştur. Bu nedenle ilgili düzenlemenin multidisipliner bir yaklaşım olan sağlık hizmeti sunucuları arasında iş barışını olumsuz yönde etkileyebileceği defaatle dile getirilmiştir.

Bu bağlamda sosyal medyada ve kliniklerde iş barışının bozulabilmesi endişesi ile sağlık çalışanlarının profesyonel bir yaklaşım ile birbirlerini değil, adaletsiz, belirsiz ve sonuçları düşünülmeksizin medyaya yansıtılan açıklamaları tenkit etmeleri gerekmekte, tepkilerin düzenlemeye dahil edilen ve edilmeyen kesimler arasında değil, oluşturanlara yönelik gösterilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle hekimleri temsilen ilgili mesleki sivil toplum kuruluşlarını sürece açıklık getirilmesi, sağlık camiası ile kamuoyunun bilgilendirilmesi suretiyle kendi perspektiflerine göre durumu izah etmeleri, iş barışını etkileyen bu düzenlemeye karşı protestolarda bulunmaları, politika yapıcıların söylem ve davranışlarında sürekli tek meslek grubunu öncelemelerinin sağlık çalışanlarını ötekileştirdiğini ifade etmeleri, dolayısıyla her türlü söylem, davranış ve düzenlemede adalet kavramına bağlı kalınması gerektiğini bildirmeleri kendilerinden beklenmektedir.

Süreç boyunca tüm sağlık meslek erbaplarından, hep birlikte binbir zorlukla çalışılan birimlerde, kargaşa ve istenmeyen tartışma vakalarına mahal bırakılmayacak şekilde davranış göstermelerini, bu tutum ve davranışları sergilemeyen kimi çevrelerin provokasyonlarına gelmemelerini özellikle talep etmekteyiz.

Multidisipliner bir yaklaşım olan sağlık hizmetlerinin profesyonel hizmet sunucuları olan tüm meslektaşlarımıza ve değerli kamuoyuna duyurulur.

Saygılarımızla.

 

Paylaş
Yükleniyor...