30 NİSAN: HAREKET İÇİN BİRLİK ZAMANI
Yunus Şimşek
Köşe Yazarı

30 NİSAN: HAREKET İÇİN BİRLİK ZAMANI

30 NİSAN: HAREKET İÇİN BİRLİK ZAMANI

30 NİSAN: HAREKET İÇİN BİRLİK ZAMANI

Meslekler de tıpkı canlılar gibidir; uğrunda mücadele edildiğinde büyür, gelişir, misyon ve vizyonlarını çevrelerine hatta ve hatta tüm dünyaya ulaştırırlar. Ülkemizde ve dünyada, tarihi gelişimi çok eskilere dayanan protez ortez hizmetleri bilimin rehberliğinde bugünlere gelmiştir. Bizler bilime hizmet eden bireyleriz. Bu nedenle her şeye şüpheyle, neden-sonuç olarak yaklaşmak zorundayız. Beylik cümleler kurmaktan çok, somut şeyler ortaya koymakla mükellefiz.

Bir programda dinlemiştim Sunay hocamdan. Demişti ki: ‘Bilimin olduğu yerde ne engel vardır ne engelli. Bilimin olduğu yerde sadece insan vardır, insan.’ Bilimin, sanatın, sporun amacı salt insan olmalı. Bilim pragmatik yaklaşımını kendi menfaatine değil insanlığın geleceğine adamalıdır. Oysa bugün ülkemizde var olan yaklaşık 4 milyon engelli ve 80 milyon engelli adayının geleceği dünyada kendi öz suyundan beslenen, kendi iç organlarını yiyen bir canavara dönüşen emperyalist güçlerin elindedir.  Oysa yerli üretimle, kendi imkanlarını dünya insanlığının faydasına adayan bir sistem yaratmak mümkün. Ülkemizde bir çocuğun olmayan bacağının değeri dolarlarla ifade edilmemeli, yahut bir protez elin bedeli birkaç bin on bin euro olmamalı. İşte POLMED’in varoluş amacı tam olarak budur. Yerli üretiminden elde edeceğimiz faydayı, hisse senetlerine değil insanların hislerinin geleceğine endekslemek. 

20.yy ile başlayan ve adeta rekabette galip gelebilmek için her şeyi mubah sayan bir haksız rekabet ortamında işimizin hiç de kolay olmadığının farkındayız. Sağlık hizmeti sunduğumuz sektörümüzün başta çalışanlarına, akademisyenlerine ve tüm öğrencilerimize buradan  sesleniyoruz:

Bizler sadece ülkemizde değil bölge ülkelerin de hatta uzak Asya’nın bir köşesindeki bir ülke için de umut olacağız. Eğitim düzeyi ne olursa olsun bizler beraber ve bilimin gölgesinde daha yaşanabilinir bir dünya için, mesleğimizin tam bağımsızlığı için ve daha iyi bir yaşam kalitesi elde etmek için mücadele etmek durumundayız.

Çanakkale hakkında Seyit Onbaşı ya da Mehmet Çavuş hakkında bilgi sahibiyiz. Çoğumuzun bilmediği bir şey var: Çanakkale Savaşı’nda vücudunun herhangi bir uzvunu kaybeden askerlere ilkel yöntemlerle protezler yapılıyor ve ordumuz bu ilkel protezlerle savaşmaya devam ediyor ve bu gün bu protezler İzmir’de bulunan gramofon müzesinde sergileniyor. Çanakkale Savaşı’nda ülkesine hizmet etmiş, ordumuza hizmet etmiş bir meslek bugün farklılıklarını bir kenara bırakıp ülke insanına daha iyi bir hizmet vermek için beraber hareket etmek zorundadır.

 

POLMED GÖREV BAŞINDA

Mesleği icra eden kişilerin bugün uygun olmayan çalışma ortamlarında günlük on saat, haftada altı gün çalıştırılması mesleğin gelişimi ve meslek kültürü ile bağdaşmamaktadır. Bugün bu bölüme gönül vermiş sağlık profesyonellerinin özlük haklarının iyileştirilmesi ve meslek kültürü, meslek kimliği, mesleğimizin geleceğini etkilemektedir. Son yıllarda özellikle kamuda istihdam edilen sağlık profesyonellerinin kimi sözleşmeli yöneticilerce, mevzuat dışında meslek dışı zorla çalıştırılmaları başta hizmet verdiğimiz toplumun sağlığını tehlikeye atmakla birlikte kanun ve nizamlara aykırılık taşımaktadır. Covid-19 pandemisinin başladığı günden bugüne fiziki şartlar ve personel rejimi itibarıyla dünya ortalamasının çok altında fakat dünya ortalamasının çok üzerinde bir performansla sağlık hizmeti verilmiştir.

Bu amaçla mesleğimizin tüm eğitim düzeylerinin istihdamı ile  kamu güvencesi altına bir an önce  alınması, Sağlık Bakanlığı’mızda devam eden meslek tanımı, görev yetki ve sorumlulukların bir an önce sonuçlandırılması, kamu ve özelde yoksulluk sınırının çok altında açlık sınırının biraz üzerinde hayata tutunmaya çalışan Protez Ortez camiasının ücretlerinin yaşanıla bilinir bir seviyeye çekilmesi, meslek dışı çalışmaya son vererek profesyonel hizmette taviz verilmemesi ayrıca eğitim ve araştırma hastanelerinde araştırma geliştirme birimlerinin kurulmasının bir zorunluluk olduğunu , dışa bağımlılık ile mücadele kapsamında bunların gerçekleştirilmesi  için POLMED hem lisans hem de ön lisans düzeyinde kararlılıkla mücadele edecektir.

Sağlık hizmeti verdiğimiz hastalarımıza dolar, euro kuruna bakarak elimizde hesap makinası ile protezlerini veya ortezlerini yurt dışından getiren değil ülke içerisinde AR-GE çalışmalarını yaparak istihdamın önünü açan ve herhangi ambargo durumunda ülkemizi adeta tehdit eden bir tehdidin önüne geçmek bugün lisans, ön lisans ve meslek emekçilerinin  bu mücadele boynunun borcudur.

Bilimin ışığında yürüyen mesleğimiz tarihsel bilgi birikimini insanlığın geleceğine endekslemektedir. Tükenmez enerjisini ülkemize, bölge ülkelerine, hatta ve hatta  uzak Asya’nın bir köşesine umut olmaya adamıştır. Değerlendirmeden ölçü alımından üretime  profesyonelleşme yolunda önemli başarılara imza atacak ortopedik protez ve ortez mensuplarının ve tüm öğrencilerimizin  ‘Ortopedik Protez ve Ortezciler Günü’ kutlu olsun!

Yunus ŞİMŞEK

POLMED Yönetim Kurulu Başkanı

Paylaş
Yükleniyor...