MUTSUZ HEMŞİRELER NEDEN VAR?
Hemşirelik çoğu kişinin istediği ve imrendiği bir meslektir. Fedakarlıktır, yardımseverliktir ve en önemlisi kendine ve topluma sorumlu olmaktır. Hasta bireyin sağlığına kavuşup, iyilik halinin sürdüğünü görmenin iş doyumu hiçbir başarı ile kıyaslanamaz.
Peki! Neden günümüzde bu kadar mutsuz hemşire var? Gelin en başından bu konuyu inceleyelim.
Liseyi bitirip üniversite tercihi yapan bir arkadaşımız hemşirelik bölümünü neden tercih ettiği sorulduğunda genellikle alınan cevaplar; iş garantisi , aile baskısı, toplumda kabul gören diğer bölümlerden kazanamamış olmak, rahat iş olarak görmek gibi yanıtlar alırız. Bu algıyı kırmalıyız ülkemiz de hemşireliğin iş garantisi yoktur. Aile baskısı altında büyük kararlar alınmaz. İstenilen farklı bir bölüm var ve kazanılamamış ise tekrar tekrar denemekten vazgeçmemeli insan. Hemşireliği rahat bir meslek olarak gören varsa tekrar tekrar araştırıp sonuca varmalıdır.
Hemşire; hayata dokunur, etik ve ahlaki değerleri korur, eğitim ve danışmanlık verir, araştırma ve yenilikler yapar, girişimci ve liderdir.
Hemşirelik eğitiminde neler oluyor?
Birçok dersini farklı meslek gruplarının hocalarından alan hemşirelik öğrencileri staj görmek için gittiği kliniklerde hastane politikası nedeni ile büyük sorunlarla karşılaşır. Hemşirelik öğrencisi birçok kurumda spanç katlarken, evrak taşırken, serum setlerken ve buna benzer bircok durumun içerisinde kendisini bulur. Sahada mutsuz hemşireleri gören ve onların olumsuz telkinlerini alan öğrenci demoralize olur ve gelecek kaygısı yaşar. Hemşirelik eğitimi desteklenmelidir. Gerekli kaynaklar bulunup, yurtiçi ve yurtdışı kongrelerle desteklenmelidir. Gelişen ve değişen dünyada hemşirelik öğrencisi gerçek hemşirelik eğitiminden mahrum edilmeyip pozitif yönde güdülenmelidir. Bunlar torpille akademik kadroları işgal eden, derslerinde hazır sunumları okumaktan öte geçemeyen işgalcilerle olamaz. Hedefleri olan, aklı ve bilimi üstün tutan yaratıcı planlı programlı ve adaletli gerçek akademisyenlerin ışığında mümkün olabilir.
Mezun Hemşire;
Diplomasını alıp elin de heyecanı umutları olan mezun hemşire KPSS’ye girer ve ataması oluncaya kadar özel kurumlarda iş arar. Piyasalaşmış sağlık kurumların da mobbing , ağır iş yükü ve düşük ücretler ile ezilir. Ataması olan ve derin bir nefes alan hemşire çalıştığı kurumlarda 4A lı, 4B li, 4D li istihdam modelleri ile tanışır. Aynı iş farklı ücret ve farklı özlük hakları kaderi olur. 39 farklı sağlık profesyonelinden oluşan sağlık sisteminde çoğu branşta atama yapılmamakta ve iş yükü hemşirelerin sırtına yüklenmektedir. Hemşirelerin görev alanları dışında çalıştırılması engellenmelidir.
Çalışma yaşamındaki sorunlar ve çözüm önerileri saymakla bitmez. Sorunlar dün vardı yarın da olacak. Yeni bir başlangıç yapmak çok önemlidir, değişime gelişime önce kendimizden başlamalıyız kendimizin farkına varmalıyız. Hayat çok fazla şey sunarken neden daha fazla yararlanmayalım? Unutmayalım sıkıntılı dönemler kalıcı değildir. Gelecekte bu günleri hatırlayıp bu süreçlerden geçmiştik diyeceğiz. Susma dönemi, boyun eğme dönemi bitti . Hemşireler güzel günler umutlu yarınlar için birlik oldu. Hemşireler halkını seven işini seven değerli bilim insanlarıdır. Çözümsüzlüğü çözüm olarak benimsemek bizlere yakışmaz. Asla yalnız değilsin! Artık Hep-Sen var…
Semih Yanalak
Hep-Sen Mersin İl Temsilcisi