TÜRKİYENİN EN GENÇ VE DİNAMİK SAĞLIK SENDİKASI HEP-SEN NEDİR?

TÜRKİYENİN EN GENÇ VE DİNAMİK SAĞLIK SENDİKASI HEP-SEN NEDİR?

Hep-Sen Nedir, Ne İş Yapar?

Sağlık ve sosyal hizmetler iş kolunda son yıllarda kurulan sendikalardan bir tanesi de genç ve dinamik kadrosuyla sağlık sendikası Hep-Sen’dir. Sendika kurma şartlarını yerine getiren ve 2020 yılında tüzüğünü İçişleri Bakanlığına teslim ederek yasal olarak sendika statüsü kazanan Hep-Sen, henüz birkaç yıllık yeni bir sendikadır ve her geçen gün genç ve dinamik sağlık çalışanları kadrosuyla büyümektedir. Peki Hep-Sen tam olarak nedir, ne iş yapar?

Sağlıkta şiddet vakalarının artmasıyla birlikte hemşireler tarafından “Hemşire sendikası nedir?” ve “Hemşireler sendika kurabilir mi?” sorularının yanıtları daha fazla araştırılmaya ve merak edilmeye başlanmıştır.

Hemşirelik mesleğine mensup kişiler, sağlık ve sosyal hizmetler iş kolu çerçevesinde sendika kurabilirler mi? Meslek mensuplarının haklarını savunmaya başlayabilirler mi?

Tam olarak hemşirelik/meslek sendikası kurmak 4688 Sendikalar Kanununa aykırıdır. Ancak kurucular hemşireler olabilir kurulan sendikalar da sağlık ve sosyal hizmetler iş kolunda olduğu için bu sendikalara, tüm sağlık çalışanları ve sosyal hizmet çalışanları da katılabilir.

Bu minvalde kurulan sendika, üyelik bakımından tüm sağlık çalışanlarına açık olsa da 4688 Sendikalar kanununa bağlı olarak çıkarılan tüzükler kanuna uygun olmak zorundadır ve bu bağlamda HEP-SEN tüzüğü Tüm Sağlık Profesyonellerini kapsamaktadır. Sağlık ve sosyal hizmetler iş kolu statüsünde hemşirelik mesleği için özel bir sendika kurmak ve faaliyetler yürütmek ne kadar mümkün olsa da 4688 Sendikalar Kanunu çerçevesinde mümkün değildir.

Birkaç yıl öncesine kadar sağlık çalışanları, sendikal mücadeleye katılmak istediklerinde birkaç sendika arasında tercih yapmak zorundaydı çünkü bu alanda çalışan sınırlı sayıda sendika vardı. Ancak sendikalaşma eksikliği, son yıllarda birçok yeni sendikanın kurulmasıyla hızla giderildi.

HEP-SEN Nedir? Herkes üye olabilir veya yönetici olabilir mi?

Hemşirelik mesleğine mensup kişiler, sağlık ve sosyal hizmetler iş kolu çerçevesinde sendika kurabilirler ve meslek mensuplarının haklarını savunmaya başlayabilirler. Hep-Sen sahada görev yapan 7 hemşire tarafından kurulmuştur. Ancak hemşireler tarafından kurulan sendikalar sağlık ve sosyal hizmetler iş kolunda olduğu için bu sendikalara, Tüm Sağlık Profesyonelleri ve Sosyal Hizmet Çalışanları da katılabilir ve HEP-SEN bu açıdan 39 meslek branşından meslek mensuplarıyla hareket etmektedir. Hep-Sen hiçbir zaman hiçbir mesleği diğerleştirmemiş ve değersiz hale getirmemiştir. Tüm sağlık profesyonelleri ile birlikte hareket etmektedir.

Bu minvalde kurulan sendika, üyelik bakımından tüm sağlık çalışanlarına açık olsa da 4688 Sendikalar kanununa bağlı olarak çıkarılan tüzükler kanuna uygun olmak zorundadır ve bu bağlamda HEP-SEN tüzüğü Tüm Sağlık Profesyonellerini kapsamaktadır. Sağlık ve sosyal hizmetler iş kolu statüsünde hemşirelik mesleği için özel bir sendika kurmak ve faaliyetler yürütmek ne kadar mümkün olsa da 4688 Sendikalar Kanunu çerçevesinde mümkün değildir.

Hep-Sen Nedir?

Hep-Sen’in açılımı, son olağan kurulla birlikte kısa ve uzun adı Hep-Sen olarak kabul edilmiştir ve Sağlık ve Sosyal İş Kolunda faaliyet yürütmektedir.

Teşkilat yapısını “çoğulcu ve katılımcı” olarak tarif eden İstanbul merkezli Hep-Sen’in tüzüğünde, sendikanın “siyaset fikrinden uzak” olduğu yazar ve ayrıca tüzüğün doğru şekilde işlemesi; denetleme ve disiplin kurullarının sorumluluğundadır. Bu sayede tüzüğün işletilmesi ve sendikanın siyasi baskılardan uzak tutulması amaçlanır.

Hep-Sen Ne İş Yapar?

Hep-Sen, tüzüğünde belirtildiği üzere şu amaçlar doğrultusunda çalışır:

  • Hep-Sen tarafından sağlanan hizmetlerin sürekliliğinin sağlanması
  • Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin iktisadi açıdan yeterli düzeyde ücret almasının sağlanması
  • Sağlıkta şiddetin önlenmesi ve sağlık çalışanları için güvenli çalışma ortamlarının oluşturulması
  • Sendika üyelerinin adil çalışma düzeni içerisinde işlerini sürdürmesi
  • Sendika üyelerinin yararı için kar amacı güdülmeksizin sosyal tesislerin kurulması ve işletilmesi

Bu amaçlar doğrultusunda sendikanın bugüne kadar gerçekleştirdiği bazı faaliyetler şunlardır:

  • Sağlık çalışanlarının mobbing ve şiddet gibi durumlarda iletişime geçebilecekleri Hep-Sen Santral projesi
  • #şiddete500kerehayır etiketli sosyal medya kampanyası
  • Sendika üyelerini bir araya getiren gençlik kampları
  • 14 sendika ile birlikte Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikaları Platformu kurma,
  • TBMM ziyaretleri
  • Akın Dil Eğitim Merkezi ile kurumsal indirim anlaşması
  • Sağlık çalışanlarının yaşadığı bazı hadiselerin sorumluları hakkında ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulması
  • İş bırakma eylemi
  • 1 yıl içerisinde 2000'den fazla üyesi olsun veya olmasın hukuk danışmanlığı,
  • Avukatlarıyla birlikte saha ziyaretlerini gerçekleştirmesi ve sorunları sahada doğrudan çözmeye çalışması
  • 12 Ağustos Ek Ödeme Yönetmeliği için Danıştay'a dava açıldı. #Beyazreformdavası
  • #MemuraRefahZammı
  • #SağlıkçıAcilZamBekliyor
  • #göçebedeğilevsahibiyiz

Hep-Sen Üyelik Formu

Türkiye'nin en yenilikçi, dinamik, genç sağlık sendikası olan Hep-Sen, üyelik başvuruları online ortamda da gerçekleştirmektedir. Başvuru; formun doldurulması ve gönderilmesi, cep telefonu aktivasyonunun tamamlanması ve üyelik başvurusunun onaylanması aşamalarına dayanır. Online üyelik formunu dolduran ve cep telefonu aktivasyonunu gerçekleştiren kişilerin üyelik başvuruları 24 saat içinde değerlendirilerek karara bağlanır.

Buna göre Hep-Sen üyesi olmak isteyen kişinin şu aşamaları takip etmesi gerekir:

  1. Hep-Sen üyelik sayfasına tıklanır.
  2. Mavi renkteki Online Üyelik Başvurusu İçin Tıklayınız butonuna tıklanır.
  3. Açılan form doğru bilgilerle doldurulur ve gönderilir.
  4. Cep telefonuna gelen mesaj doğrulanır ve üyelik başvurusu tamamlanır.

Online üyelik başvurusunu tamamlayan kişilerin gerekli olması durumunda üst yazı formunu da doldurması ve sendikaya online ortamda göndermesi gerekir.

Başvurusu onaylanan kişilere üyelik formu SMS yoluyla iletilir. Bu formun 3 nüsha olarak yazdırılması ve imzalanması, ardından sendikadan alınacak barkod numaralarının formlara işlenmesi gerekir. Üyelikle ilgili son işlem işlenen formların online ortamda sendikaya WhatsApp hattı üzerinden iletilmesidir.

Hep-Sen Genel Başkanı Yunus Şimşek Kimdir?

1 Ocak 1990 Malatya’nın Akçadağ ilçesinde dünyaya gelen Yunus Şimşek; ilk, orta ve lise öğrenimini doğup büyüdüğü Malatya’da tamamlar. Daha sonra üniversite eğitimi için Artvin’e taşınan Şimşek, 2011’de Artvin Çoruh Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nden mezun olur.

İkinci lisans eğitimini Medipol Üniversitesi Ortez-Protez lisans bölümünde tamamlayan Yunus Şimşek, 2020 yılında İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlayarak uzman hemşire unvanını alır.

Meslek hayatı 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başlayan Hep-Sen Genel Başkanı Yunus Şimşek, 2018 - 2023 yılları arasında İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hemşire olarak görev yapmıştır.

Hep-Sen Hangi Konfederasyona Bağlı?

Sendikalar bir konfederasyon altında bir araya gelebileceği gibi tek başına da faaliyet gösterebilir. Hep-Sen herhangi bir konfederasyona bağlı değildir ve tek başına faaliyet gösteren bir sendikadır.

Ancak sendikalar kurulduktan ve faaliyete başladıktan sonra, bir araya gelerek yeni bir konfederasyon kurabilecekleri gibi süreç içinde halihazırda mevcut olan konfederasyonlara katılmak için başvuru yapabilirler. Dolayısıyla Hep-Sen, sendika yönetim kurulunun alacağı karar doğrultusunda ileriki dönemlerde başka sendikalarla birleşerek konfederasyon kurabilir veya mevcut konfederasyonlardan bir tanesine üyelik başvurusu yapabilir.

Türkiye'nin En Genç ve Dinamik Sağlık Sendikası HEP-SEN

Türkiye'nin En Genç Ve Dinamik İnovatif Yeni Nesil Sağlık Sendikası Hep-Sen

Paylaş
Yükleniyor...